Beszélgetések Jehova tanúival

Facebook YouTube

Beszélgetések Jehova tanúival

Sokan vagyunk, akik évek, vagy akár évtizedek óta valljuk magunkat kereszténynek mégis, amikor egy Jehova tanújával találkozunk, és alkalom kínálkozik arra, hogy számot adjunk a bennünk élő reménységről, inkább nagy ívben elkerüljük őket.

Egyrészt helyesen, hiszen sokan nem vagyunk tisztában két dologgal. Az egyik, hogy a tanúk miben is hisznek. A másik pedig, hogy sokszor nem tudjuk alátámasztani a Bibliából, hogy miért is hisszük, amit hiszünk. Ennek eredményeként pedig nagy valószínűséggel, a kudarc élményével távoznánk egy esetleges párbeszédről. Rosszabb esetben pedig erősítenénk a tanúkban azt a rólunk, keresztényekről kialakult képet, amely szerint minket a hitehagyott egyház félrevezetett, és felfuvalkodottá tett, ezért vagyunk képtelenek elfogadni az Őrtorony, Bibliával alátámasztott érvelését, és helyette hamis tanításokhoz ragaszkodunk, és érvként maximum csak azt tudjuk felhozni, hogy „De hát mindig is ezt tanította az egyház”.

Másrészt viszont helytelennek találom azt a hozzáállást, hogy mivel nem ismered egész jól a Bibliát, inkább elkerülöd őket, és majd egyszer, talán…

Egyszerűen elintézhetném a dolgot azzal, hogy Jézus azt mondta, tegyél tanítványokká minden népet, és ebbe beletartoznak a tanúk is, tehát nem számít, milyen hülyét csinálsz magadból, szólítsd meg őket. De eszem ágában sincs ilyet tenni.

Mégis azt mondom, menj. De ha valaki úgy beszélget tanúkkal, hogy alig ismeri a Bibliát, akkor abból hogy sülhet ki olyan dolog, ami aztán Isten dicsőségére válik?

Az alap dolog az, hogy ne tégy semmit a Szentlélek nélkül. Imádkozz rendszeresen. Akármilyen Bibliaiskolát végeztél, akárhányszor elolvastad az Írást borítótól borítóig, nem jelent semmit. Az Úrral való kapcsolat nem olyan, mint amit el tudsz előre raktározni, hanem olyan, mint a manna. Minden nap újra van szükség.

Ha az imaéleted rendben van, akkor se menj egyből kioktatni a tanúkat, több okból sem. Az egyik, hogy azért vannak ott, hogy ők tanítsanak másokat. Mihelyst megpróbálod átvenni a szerepüket, udvariasan meghallgatnak ugyan, de úgy engedik ki a mondanivalódat az egyik fülükön, ahogy a másikon bejött.

Ha azért vannak ott, hogy tanítsanak, mit lehet csinálni? Hagyd, hogy tanítsanak, de Te tedd fel a kérdéseket! Ahelyett például, hogy elsőre belebonyolódnál a Háromság bizonyításába, fordítsd meg a dolgot, és tedd rájuk a bizonyítás terhét. Kérd meg őket, hogy magyarázzák el, hogy jutottak a Bibliából arra a következtetésre, hogy Jézus nem más, mint Mihály arkangyal. Vagy például kérdezd meg, hogy jól tudod e, hogy ők az Atya, egy angyal és egy aktív erő nevében keresztelnek, és vajon miért rendelkezik így a Biblia?

Számtalan ilyen, és ehhez hasonló kérdés van, amelyekkel gondolkodásra késztetsz egy tanút ahelyett, hogy hagynád, hogy ledaráljon neked egy rég betanult szöveget. Ezekből a kérdésekből igyekszem majd minden alkalommal megosztani néhányat. Remélem, neked is épülésedre válnak majd.