Mit is tanítanak a Jehova Tanúi?

Facebook YouTube

Mit is tanítanak a Jehova Tanúi?

A Jehova Tanúi tanítása szerint Isten egyetlen személy, nem Háromság. Olyan, aki nem tud mindent, és nincs jelen mindenhol. Először teremtette Mihály arkangyalt, akin keresztül aztán létrehozott “minden mást”, beleértve az Univerzumot, a Földet, Ádámot, Évát, stb. Istenek ez a műve 42 000 évvel ezelőtt kezdődött. Volt idő, amikor az Őrtorony Biblia és Traktátus Társulat azt tanította, hogy Isten valahonnan a Fiastyúk csillagképből uralkodik. Azóta megváltozott az álláspontjuk és azt mondják, hogy a Fiastyúk többé már nem tekinthető a világegyetem középpontjának, és nem lenne bölcs részünkről Isten trónját az égbolt egy adott részére helyezni[1]. Ilyen változtatások sőt, ellentmondások gyakoriak az Őrtorony szervezeténél. Amikor egy tanítás megváltozik, azt mondják a követőiknek, hogy az igazság fénye egyre világosabbá válik.

Miután Ádám vétkezett, a paradicsom, amelyet Isten teremtett nekik, elpusztult. Ezért Isten bevezette a megváltás rendszerét, amelyet a Bibliában nyilatkoztatott ki, amely végül Jézusnak, a Messiásnak a megfeszítéséhez vezetett. De mindez idő alatt, Istennek szüksége volt egy látható, teokratikus, Isten által irányított szervezetre, a Földön, amely hitelesen képviseli Őt. A történelem folyamán ennek az igaz szervezetnek mindig volt valamennyi hithű Jehova tanúja (Noé, Ábrahám, Mózes, Dávid, stb.); de egészen az 1800-as évekig kellett várni, amikor is Charles Taze Russel megalapította, amit ma Őrtorony Biblia és Traktátus Társulatnak hívnak, és amelyet New Yorkból, Brooklynból irányítanak. Ez a szervezet azt hirdeti, hogy ez Isten egyetlen igaz csatornája ma a Földön, és csak ez képes helyesen értelmezni Isten igéjét, mivel ez az Isten angyala által vezérelt próféta a Földön.

Mikor eljött a megváltó megszületésének ideje, Mihály arkangyal Jézus formájában vált emberré. Jézus növekedett, és megtartotta Isten minden törvényét, sosem vétkezett. Végül, amikor Jézus meghalt, az nem kereszten történt, hanem kínoszlopon, ott hordozta el a bűneinket – amelybe nem tartozott bele Ádám bűne. Jézus szellemként támadt fel, nem testileg (Jézus teste feloszlott, és felvitetett Istenhez); miközben a Földön járt, ideiglenesen egy fizikai teste volt, hogy láthassák, és érinthessék. Így született Jehova követőinek igaz keresztény egyháza.

A történelem során mindig is voltak hithű Jehova tanúi, akik képesek voltak megőrizni Az Igazságot a “démoni” trinitáriánus tanok ellenére, amely áthatotta a keresztény egyházat. A kereszténység tele van olyan pásztorokkal, akik antikrisztusok a Sátán gyülekezeteiben, aki a földi kormányokat támogatja, ugyanis azok mind az övé. Másszóval, az egész kereszténység hamis; és egyedül Jehova Tanúi “teokratikus” szervezete – amelyet néhány ember vezet Brooklyból, New Yorkból – igaz.

Az 1800-as évek végén, egy Charles Taze Russell nevű 18 éves fiatalember Bibliaköröket szervezett Pittsburgh-ben, Pennsylvania-ban. 1879-ben elhatározta, hogy elkezdi népszerűsíteni a tanait, és társkiadóként megjelentette a The Herald of the Morning nevű folyóiratot az alapítóval, N. H. Barbour-ral. 1884-re már Russell vezette a kiadást, és átkeresztelte The Watchtower Announcing Jehovah’s Kingdom névre, és megalapította a Sioni Őrtorony Traktátus Társulatot (amely ma Őrtorony Biblia és Traktátus Társulatként ismert). Russell tanítóként, és egyfajta iránymutatóként szolgált a szervezetben, amely azt tanította, hogy Jézus visszatért a Földre láthatatlanul 1914-ben, és most a mennyben uralkodik. Amikor Jézus visszatér fizikailag a Földre, amely az Armageddoni Csatakor lesz, megalapítja 1000 éves földi királyságát.

Ez alatt az 1000 év alatt az emberek feltámadnak, és kapnak egy második esélyt, hogy örök üdvösséget nyerhessenek azáltal, hogy követik Jehova földi szervezetének, az Őrtorony Biblia és Traktátus Társulatnak az útmutatásait. Az 1000 év után azok, akik visszautasítják Istent, és az Ő szervezetét, meg lesznek semmisítve, azaz megszűnnek létezni. A többi, Jehova tanúja, akik hűségesen követték Isten földi szervezetét, megmenekülnek a megsemmisüléstől, és örökre a földi paradicsomban élnek majd. A menny ugyanakkor, egy különleges, 144 000 fős csoportnak szánt hely – ők egyedül “újjászülettek” és egyedül nekik szabad Úrvacsorát venniük az évenkénti megemlékezések alkalmával. Ők azok, akiknek “halhatatlan életük” van; a többieknek csak “örök életük”. Akiknek halhatatlan testük van, nincs feltámadás utáni testük. “Szellem testük van. Akik a paradicsomi Földön élnek, örök életük van, és feltámadás utáni testük, amit táplálni kell evéssel, pihenéssel, stb.

Amikor Jehova tanúival tanulmányozol, beleegyezel, hogy részt veszel heti öt összejövetelen, ahol Őrtorony kiadványokból tanítanak. Csak akkor merítkezhetsz be, ha már legalább 6 hónapja tanulmányozod a kiadványaikat, és válaszolsz a feltett kérdésekre a vének előtt. A férfiaknak nem szabad, hogy hosszú hajuk, vagy szakálluk legyen, a hölgyeknek pedig szerényen kell öltözködniük. Nem szavaznak, nem tisztelegnek a zászló vagy a himnusz előtt, nem ünneplik a születésnapokat vagy a karácsonyt, nem fogadnak el vérátömlesztést; és nem csatlakozhatnak fegyveres testületekhez. Elvárják a házról-házra történő “szántóföldi szolgálatot”, ahol Őrtorony irodalmat terjesztenek, adományt gyűjtenek, amelyet aztán a New York-ban lévő, brooklyni székhelyre továbbítanak.

Ha egyszer is elhagyod Jehova Tanúi szervezetét, hitehagyottnak tartanak, és kiközösítenek.

[1] Watchtower, 11/15/53, 703. oldal

A cikk forrása: CARM