Filmajánló: ‘Calvinist’ (Kálvinista): egy generáció története

Facebook YouTube

Filmajánló: ‘Calvinist’ (Kálvinista): egy generáció története

Október 3-án kerül Magyarországon bemutatásra a ‘Calvinist’ című dokumentumfilm, ami az újra feléledő kálvinizmust és az azt képviselő fiatal generáció történetét mutatja be (az esemény EZEN A LINKEN érhető el). Alább az első filmkritikát olvashatjátok kedvcsinálóként! 

Népszerűsége csúcsához közel, a Forbes magazin Mark Driscollt „a nemzet egyik legkiemelkedőbb és legünnepeltebb pásztorának” nevezte. Az erőteljes igehirdetései és vonzó személyisége is közrejátszottak abban, hogy felépíthetett egy befolyásos gyülekezetplántáló hálózatot (Acts 29), és egy megagyülekezet-birodalmat. Ez már önmagában lenyűgöző, de ennél valószínűleg még megdöbbentőbb az, hogy mindezt szókimondó kálvinistaként érte el. A reformált közösségen belül rocksztárnak számított, és az új kálvinizmus mozgalmának arca lett. Ez az, ami miatt amikor 2014-ben a Mars Hill gyülekezet bejelentette, hogy bezárja kapuit a Driscoll ellen felhozott vádak miatt, sokan azt gondolták, hogy ez egyben a kálvinizmus végét is jelentette a modern evangelikál kereszténység számára.

Ahogyan várható volt, a reformált evangelikál közösséget súlyosan érintette Mark Driscoll bukása és a Mars Hill bezárása, de nem olyan formában, mint ahogy azt elsőre gondolnád. Ahelyett, hogy elhagyták volna a kálvinista tanokat a progresszív teológiáért, sok fiatal hívő követte tovább a Szentírás iránytűjét a hitvalló reformált kereszténység irányába. A „reformáltak reformálása” a fő témája annak a lenyűgöző, új dokumentumfilmnek, melyet az elsőfilmes Les Lanphere készített „Calvinist” (Kálvinista) címmel.

Les Lanphere nagyjából ismert hang volt már a protestáns közegben a népszerű The Reformed Pubcast podcast révén. Kétségkívül a podcastben elhangzó beszélgetésekből és Les saját tapasztalatából születő film egy figyelemre méltó teljesítmény, mely felteszi a kérdést: mi a jövője a reformált evangelikáloknak és az új kálvinizmus (melyet néha  Young (fiatal) Restless (nyughatatlan) és Reformed (reformált) névvel illetnek) mozgalmának?

Hogy ezt megválaszolja, a „Calvinist” a reformáció történetének mélyére ás, az új kálvinizmus mozgalmának eredetéig, és a kálvinizmus legfőbb tanításaiig (melyekre gyakran a TULIP mozaikszóval hivatkoznak). Majd a film felidézi, hogyan volt képes a fiatal kálvinista evangelikálok egy egész generációja nagykorúvá válni azáltal, hogy felfedezték a protestáns hitvallások csodálatos kincsestárát (a Westminsteri Hitvallás, az 1689-es Londoni Baptista Hitvallás, Az egység hármas formulája [Heidelbergi Káté, Belga Hitvallás, Dorti Kánonok] stb). Olyan kiváló protestáns teológusok segítségével, mint például R. C. Sproul, Steve Lawson,  James White és Scott Oliphint a film egy régóta várt, szükséges frissítést hoz a mozgalom számára. Bár a Calvinist  önmagában is megáll,  Colin Hansen híres 2006-os cikkének (Young, Restless and Reformed) folytatásaként is működik. Mr. Hansen is feltűnik a filmben és elmondja a saját meglátásait a mozgalom fejlődéséről.

A Calvinist egyik kellemes meglepetése a filmben megjelenő animációk/illusztrációk, melyek segítenek a nézőnek abban, hogy megragadhassa a bonyolult teológiai és történelmi gondolatok lényegét. Gyakran használva 8-bites Nintendo stílusú karaktereket és betűket, a film művészien használ vizuális stimulációkat, melyeket valószínűleg értékelni fog az új kálvinisták új generációja is. Ezek az illusztrációk adják az eredetiség, kreativitás és szórakoztatás azon rétegeit, melyek gyakran hiányoznak a vallásos dokumentumfilmekből; ezek valóban évezetessé teszik a filmet. Szintén a generáció nosztalgiafaktorával játszadozva a Calvinist-ben gyakran látunk filmbejátszásokat a mozgalom híres igehirdetéseiből (mint pl. Paul Washer „Sokkoló üzenete” és Matt Chandler „Jézusnak kell a rózsa” igehirdetése). Ezen üzenetek hatásai azóta is visszahangoznak.

Mégis, emlékeznünk kell arra, hogy a film egyetlen generáció útját meséli el. Az még kérdéses, hogy milyen lesz a film fogadtatása az új kálvinista mozgalmon kívül. Egy 60-as éveiben járó reformált hívő képes lesz-e ugyanúgy viszonyulni hozzá, mint egy 30-as? Lehet, hogy nem. Ha a filmnek meg kellene nevezni egy hiányosságát, akkor az az, hogy az üzenete annyira fókuszált, hogy néhányak számára érdektelen lehet. Mindazonáltal, amit a film el akar érni, azt nagyon jól viszi véghez.

Amikor a Calvinist véget ér, ugyanazzal a kérdéssel hagy egyedül bennünket, mint amivel elkezdődött – mi a jövő, mi következik? Ha egyszer korunk minden jelentős és hatalmas kálvinista teológusa meghal, mivé lesz a kálvinista közösség? Ha egy mozgalom kizárólag az emberek személyiségére épül, az üzenetük tartalma helyett, akkor el fog tűnni, úgy, mint bármelyik divathóbort. Nekünk még mindig van egy Mark Driscollunk élő emlékeztetőül, hogy milyen könnyen meg tud ez történni.

A film „eleve elrendelt” filmként hivatkozik magára, és nem véletlen, hogy majdnem pontosan 500 évvel azután adják ki, hogy Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi templom kapujára. A szikra, mely oly sok évszázaddal ezelőtt lángra lobbantotta Európát, még mindig él, aminek bizonyítékai szerte a világon megtalálható, virágzó gyülekezetek; a kálvinizmus erősebb, mint valaha. Bár a Szentírás a végső tekintélyünk, még mindig sok bölcsességet és meglátást kaphatunk, ha olyan hitvalló keresztények és teológiai óriások nyomdokaiban járunk, mint pl. Kálvin.

Ha valamire a film megtanít, az az, hogy Isten szuverén marad az üdvösség és az egyház jövője tekintetében. Az egyedül hit által való megigazulás tana nem függ tehetséges tanítóktól és prédikátoroktól, önmagában is megáll, és Isten dicsősége felé fordítja tekintetünket. Az evangélium győzött 500 évvel ezelőtt, mikor egy egyszerű szerzetes kiállt, hogy szembenézzen a hatalmas Rómával, és győzni fog a mostani posztkeresztény korban is.

Magyarországi bemutató: https://www.facebook.com/events/1869723563250187/

A vetítés után lehetőség lesz egy fórum keretében kérdéseket feltenni magyarországi kálvinista teológusoknak:
Nagy Gergely, református teológus, lelkész (Kálvinista Apologetikai Társaság)
Szabó László, református lelkész (Evangelikál csoport)

A film október 2-tól digitálisan, magyar felirattal megvásárolható: https://vimeo.com/ondemand/calvinist/233503880

FORRÁS