ESEMÉNY: Hitvita Szűz Mária mennybevételéről

Facebook YouTube

ESEMÉNY: Hitvita Szűz Mária mennybevételéről

„Egy asszony, ki a Napba vala felöltözve”? (Jel XII: 1.) Hitvita Szűz Mária mennybevételéről a római katolikus és a protestáns teológia fényében.A protestáns-római katolikus hitvitasorozat következő részeként a Római Katolikus Egyház legújabb dogmájának kérdését vitatják meg a felek. Sokan gondolhatják korunkban, hogy a római katolicizmus és a protestantizmus közötti teológiai különbségek és ellentétek »az ökumené százada« után csökkentek és enyhültek a hitújítás korához képest. A valóság pedig az, hogy ezek épphogy nőttek, köztük a Trienti Zsinat óta meghatározott két római katolikus mariológiai dogma – a szeplőtelen fogantatás és a mennybevétel – révén.

Mit tanít pontosan hiendőként az utóbbiról, Mária mennybevételéről a Római Katolikus Egyház, és mit tanít ezzel szemben a protestantizmus? Általánosságban állítható-e, hogy bármelyik álláspont a mindkét fél részéről a kinyilatkoztatás tévmentes forrásaként elfogadott Szentírásnak ellentmond? Sajátosan állítható-e, hogy Szűz Mária mennybevitelének dogmája hiteles előterjesztése a krisztusi kinyilatkoztatásnak?

A vitaestet megnyitja: Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriumának Elnöke, romaügyekért felelős miniszterelnöki biztos.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött (80 fő)! Regisztrálni az alábbi linken lehet: 
https://docs.google.com/forms/d/1DYl5MsvhlT9sVq6lDLDbYT_NEDI0Bxm24VGV5uki9Ms

A vitázó felekről:

Szász Péter (történész, római katolikus apologéta)
A kétezres évek közepétől foglalkozik apologetikával, a www.depositum.hu katolikus hitvédelmi oldalon jelentek meg írásai, és ugyanekkortól fogva rendszeresen szerepelt a Mária Rádió hitvédelmi műsoraiban, a Magyar Alapítvány a Keresztény Civilizációért vezetője.

Nagy Gergely (református teológus, lelkész)
A Post Tenebras Lux – Kálvinista Apologetikai Társaság egyik alapítója, a www.kalvinistaapologetika.hu protestáns hitvédelmi oldalon jelennek meg írásai, több, mint féltucat moderált hitvitán vett már részt.

Az este moderátora Gér András László református teológus, vallástörténész, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa.

Helyszín: Józsa Judit Galéria, Budapest, V. ker., Városház u. 1.
Kezdés: 18:00

Az esemény facebook-linkje: https://www.facebook.com/events/457439161409010/